Generl Knowledge

1. Name of the Egyptian President against whom people of Egypt revolted in 2011:
A. Hosni Mubarak B. Pervez Musharra C. Omar Suleiman D. Ahmed Shafeeque
Answer: A
2. Name the person who commissioned theVallarpadam International Container Transshipment
Terminal A. Vayalar Ravi B. Dr. Man Mohan Singh C. A. K. Antony D. G K Vasan
Answer: B
3. The Malayalam literature who received Jnan pith Award in 2007 :
A. Sugatha Kumari B. Vijayalakshmi C. O.N.V Kurup D. Balachandran Chullikkad
Answer: C
4. In which of the following cities was the Indian Biodiversity Congress(2010) held?
A. Chennai B. Chandigarh C. Mumbai D. Thiruvananthapuram
Answer: D
5. ___sector has established itself as the biggest contributor to the State’s GDP as per
Kerala State’s Economic Review ( February 2011)
A. Secondary Sector B. Primary Sector C. Tertiary Sector D. None of these
Answer:C
6. Name the most significant characteristic of National Integration:
A. Social homogeneity B. Unity C. Economic identity D. National loyalty
Answer:B
7. “The principle of respect for all life and the practice of non-injury to living thing’s is known in India as :
A. Ahimsa B. Tolerance C. Patience D. None of These
Answer: A
8. NCW means :
A. National Commission For Women B. National Commission For Workers
C. National Council For Workers D. None of these
Answer: A
9.The Servants of India Society (1905) was formed to train people to serve the country by
A. Tilak B. Gandhiji C. Raja Ram Mohan Roy D. Gopalakrishna Gokhale
Answer:D
10. Who is popularly called “Vaikkom Hero” ?
A. R. K. Dhadabai B. E V Ramaswami C. C.N. Annadurai D. Mannath Padmanabhan
Answer:D
11. Who founded the Indian National Congress?
A. Motilal Nehru B. A.O. Hume C. Lajpat Rai D. Gokhale
Answer:B
12. Zionisn is a world movement of :
A. Hindus B. Buddhists C. Christians D. Jews
Answer:D
13. Jallianwalla agh is situated in :
A. Delhi B. Mysore C. Amritsar D. Lahore
Answer:C
14. The first war of Indian independendance started at :
A. Mumbai B. Chennai C. Delhi D. Meerut
Answer:D
15. “Life Divine” was written by :
A. Gandhiji B. Tilak C. Vivekananda D. Aurobindo Ghosh
Answer:D
16. Name the “Land of the Morning Calm” :
A. Norway B. Japan C. Korea D. Thailand
Answer:C
17. Sahyadri ranges refer to :
A. Eastern ghats B. Western ghats C. Saptura ranges D. Siwaliks
Answer:B
18. The line beyond which snow never melts is
A. Latitude B. Longitude C. Snow line D. Meridian
Answer:C
19. Gir Forest is in :
A. Karnataka B. Bihar C. Gujarat D. Himachal Pradesh
Answer:C
20. A fountain of hot water issuing from a hole which extends deep into earth’s crust is called :
A. Delta B. Canyon C. Volcano D. Geyser
Answer:C
21. Universal Adult Franchise creates :
A. economic equality B. social equality C. political equality D. cultural equality
Answer:C
22. Who is the guardian of Fundamental rights in India ?
A. Judiciary B. Legislature C. Executive D. Political parties
Answer:A
23 The year in which Panchayati Raj was introduced in India :
A.1960 B.1959 C. 1961 D. 1949
Answer:B
24. Which article of the constitution provides for the formation of the Finance Commission ?
A. Article 300 B. Article 280 C. Article 250 D. Article 290
Answer:B
25. The Gevernor can nominate to the Legislative Council of his state one member from this
community :
A. Jewish B. Muslim C. Anglo-Indian D. Parsi
Answer:C
26. Right to Information Act (RTI) became effective in India on 15th June :
A. 2001 B. 2003 C.2004 D.2005
Answer:D
27. Universal Declaration of human rights was passed by the U.N. General Assembly on :
A. 10.12.1948 B. 13.11.1947 C. 9.12.1948 D. 12.12.1946
Answer:A
28. The proclamation of emergency brings automatic suspension of the right to :
A. Freedom speech B. Constitutional remedies C. Freedom of religion C. All of these
Answer:A
29. The concept of Fundamental right has it’s basis in the :
A. Constitution of the USA B. Constitution of Russia C. Irish Constitution D. Canadian
Constitution
Answer:A
30. The chairman of the UPSC is appointed by the :
A. Cabinet B. President C. Supreme Court D. Prime Minister
Answer:B

Posted by admin on 30th March 2011

Who was the first Ramon Magsaysay Award winner from India
Ans : Acharya Vinoba Bhave
The first recipient of Gandhi Peace Prize was
Ans : Dr. Julius N. Nyerera
Nehru Award is instituted for
Ans : International understanding and peace
Magnifying glass was invented by
Ans : Roger Bacon
Polio vaccine was invented by
Ans : Jonas Edward Salk
Who discovered the Blood groups
Ans : Karl Landsteiner
Television was invented by
Ans : John L. Baird
Theory of relativity was explained by
Ans : Albert Einstein
Wireless Telegraph was invented by
Ans : Marconi
Incandescent lamp was invented by
Ans : Edison

Advertisements
  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: